Branje šumskih plodova - Kuće za odmor Gorski kotar, smještaj Gorski kotar, apartmani Gorski kotar, Risnjak, Crni Lug

Go to content

Main menu:

Branje šumskih plodova

AKTIVNOSTI

Područje Crnog Luga bogato je raznim plodovima prirode počevši od gljiva, malina, jagoda, borovnica ili raznog ljekovitog samoniklog bilja. Krenite u potragu za ovim slasnim plodovima uz osiguran nadzor stručnih osoba. Provesti ćemo Vas kroz prekrasnu goransku prirodu i upoznati sa raznim samoniklim biljkama ovoga kraja.

 
 
VRGANJI CRNI LUG

Ljetni vrganj, pravi vrganj, hrženjak ili jurček, kako još u narodu nazivaju ovu vrstu, je jestiva i vrlo cijenjena gljiva. Klobuk je 7-30 cm širok. Bjelkastosmeđe je boje, koja se razlikuje od staništa do staništa. Prema središtu je tamniji. U mladosti je polukrugast, zatim je raširen. Ponekada je ulegnut. Cjevčice su prvo bijele pa žute, a na kraju zelenkaste. Lako se odvajaju od klobuka.

WIKIPEDIJA

MALINA CRNI LUG

Malina je višegodišnja samonikla biljka i ima zeljastu stabljiku. Grm naraste i do 250 cm u visinu. Listovi su složeni od 3 do 7 listića i perasto sastavljeni. Plodovi su zbirni, najčešće crvene boje, jako su ukusni za pojesti, a beru se posve zreli. Sjemenke su svjetlosmeđe, mrežasto naborane, a najčešće ih raspršuju ptice. Cvjetovi su bijeli. Rasprostranjena je u Europi i sjevernoj Aziji.

WIKIPEDIJA

JAGODA CRNI LUG

Šumske jagode su divlje voće euroazijskog podrijetla koje je zbog svojih kvalitetnih osobina preneseno na sve ostale kontinente. Riječ je dakako o vrlo staroj biljci, što potvrđuju sjemenke koje su pronađene u naslagama koje potječu iz kamenog doba. Kronologija govori da je vrtni uzgoj ovog voća počeo u 15. stoljeću. Šumske jagode cvjetaju od proljeća do sredine ljeta.

WIKIPEDIJA

BOROVNICA CRNI LUG

Borovnica (lat. Vaccinium myrtillus) je biljka iz porodice Vaccinium. Borovnica je maleni višegodišnji grm. Neki primjerci mogu opstati i do 15 godina. Naraste od 10-60 cm, rijetko do 90 cm. Ima zeleni korijen, koji izbija iz rizoma. Listovi su joj od 1-3 cm dugi, ovalni ili eliptični. Listopadna je biljka, novi listovi izbijaju krajem travnja i početkom svibnja, a opadaju krajem rujna do listopada.

WIKIPEDIJA

 
 
Back to content | Back to main menu